Datanyheter

Ta kontroll over Windows Update

I disse dager driver Microsoft med utrulling av den nyeste oppdateringen til Windows 10, Creator’s Update og det kan hende du vil oppleve at denne blir installert sånn helt plutselig. Det kan du unngå med noen enkle grep.

Jeg skal være den første til å si at du ikke bør skru av Windows Update. De eneste maskinene du bør gjøre dette på, er datamaskiner som må være online 100 prosent av tiden og gjerne kjører tunge operasjoner som krever at maskinen holdes påskrudd hele tiden. Men det kan være greit å sette seg inn i hvordan du legger inn oppdateringer til de tidspunktene som passer deg best.

I bildet over kommer det frem noen alternativer som kan være greit å stille inn.

  • Endre aktivitetsperiode
  • Informasjon om omstart
  • Avanserte alternativer

Endre aktivitetsperiode

Har du noen tidspunkter på dagen der du absolutt kommer til å bruke datamaskinen, så setter du de inn der. Som standard er 8 til 17 satt som tidsrom for aktivitetsperiode. Dersom du bruker datamaskinen din litt forskjellig, har det egentlig ikke så mye å si hva du setter dette alternativet til. Dessuten ligger det inne en sperre på hvor lang denne aktivitetsperioden kan være.

Informasjon om omstart

Her er valget du kan sette for å bestemme når datamaskinen kan restartes for å legge inn oppdateringer. I tidligere Windows-versjoner er dette alternativet påskrudd som standard og valgt til tirsdager 03:00. I Windows 10 er dette avslått som standard, men du må gjerne aktivere dette valget og justere dette til et tidspunkt som kan passe. På den måten er du mer forberedt på en restart etter at oppdateringer er installert.

Avanserte alternativer

Her inne velger du om du vil aktivere Microsoft Update, som også legger inn oppdateringer til f.eks. Office-pakken hvis denne er installert.

Dersom du kjører Windows 10 Professional, kan du slå av oppdateringer helt på samme måte som i tidligere operativsystemer. Men du må inn via enten gpedit.msc eller regedit. Følg instruksene her.

I Windows 10 Home er det ikke mulig, da er det påkrevd å legge inn oppdateringer, men du kan ta kontroll over når disse legges inn ved å følge disse enkle stegene.